Jaja lęgowe brojlerów kurzych i indyczych

Kury hodowane w ramach przydomowej hodowli kur niosek czy też innej rasy, to możliwość pozyskania dla gospodarstwa domowego, świeżych jaj i mięsa. Chów ekologiczny to zdrowa żywność, a także możliwość dorobienia. Jeśli mamy własne grono odbiorców chętnych zakupić jaja to z pewnością hodowla około 60-100 sztuk kur będzie opłacalna, dla właściciela ze uwagi na jego potrzeby i zwrot inwestycji, poprzez sprzedaż jaj. Chów różnych rodzajów kur jest możliwy tym bardziej, że inkubatory do wylęgu jaj, pomieszczą dużo sztuk a dodatkowo jednocześnie można inkubować różnorodne rodzaje jaj, umieszczane w wylęgarce w różnej kolejności. Tak więc nioski na jajka, a dla smacznego mięsa przede wszystkim brojlery.

W masowej hodowli są one tuczone szybko tak by w krótkim czasie można było przeznaczyć je na ubój. Ogólnie brojlery są tak przystosowane by błyskawicznie przybierać na wadze inaczej niż klasyczna kura domowa, jaka jest chowana głównie dla jaj. Oczywiście najbardziej opłacalna jest przemysłowa hodowla brojlerów, ponieważ są one stosunkowo tanie w utrzymaniu a jednak zysk z ich sprzedaży jest pokaźny. Ale brojlery to nie tylko kury. Wśród ofert sprzedaży znaleźć można jaja lęgowe indyczych brojlerów.

Rasy z gatunku brojlery, to drób szybko przybierający na wadze, dlatego ich amatorski chów, jest praktykowany właśnie dla pozyskania mięsa. Kontrolowane ich rozmnażanie polega tak jak w przypadku wylęgania innych rodzajów kaczek czy kur n a doborze lub kupnie dobrych jaj z których wyklują się pisklęta na chów. W ciągu zaledwie kilku tygodniu osiągają one gawędo 2 kg. Biorąc pod uwagę ich uwarunkowania, należy zapewnić im właściwą paszę natomiast zaraz po wykluciu odpowiednią temperaturę do 24 o C.

Dla odchowania małych piskląt brojlerów można pokusić się o wykorzystanie elektrycznych kwok. Wraz z ich wzrostem należy zmniejszać temperaturę w jakiej będą przebywały dorastające kurczaki brojlerów kurzych lub indyczych. Jeśli będzie to przydomowa hodowla, młodym kurczakom, zapewniamy dostęp do w miarę swobodnego wybiegu oraz dbamy o higien miejsc ich przebywania. Bardzo duże znaczenie ma regularna wymiana ściółki. To ograniczy ryzyko rozwoju grzybów i bakterii. Myśląc o hodowli drobiu mięsnego warto zastanowić się także nad rozmnażaniem kaczek i gęsi– brojlerów. Ich chów wymaga drobiazgowego podejścia ponieważ małe są bardzo delikatne.