Jaja i pisklęta kur zielononóżek

Najbardziej popularne w hodowli są kury karmazyny. Ich rozpowszechniony chów sprawił, że pojawiły się w prawie każdym gospodarstwie, gdzie utrzymywana jest przydomowa ferma kurza, dla jaj lub mięsa. Jednak odmian kur jest bardzo dużo. Wiele z nich ma ozdobne upierzenie, dlatego są hodowane nie tylko dla celów przemysłowych czy konsumpcyjnych. Taki chow może przynieść wiele radości zwłaszcza kiedy, samodzielnie uda się nam wyhodować kilka egzemplarzy z jaj lęgowych pochodzących od naszych własnych kur.

Oczywiście każda rasa kur wymaga osobnego podejścia, podawania innych pasz, stworzenia dobrych warunków lęgu jak i życia. Nie można lekceważyć tych wymagań, zwłaszcza co do higieny przetrzymywania ptactwa, zaniedbania w tym zakresie, mogą doprowadzić do chorób drobiu i znacznego przerzedzenia hodowli. Kury o tajemniczo brzmiącej nazwie zielononóżki kuropatwiane to kury ogólnoużytkowe. Jest to rasa polska, której początki hodowli datuje się na przełom XIX i XX wieku. Od lat 60 ciąg wzrasta udział tej odmiany kur w hodowli amatorskiej, przede wszystkim. Przez to stanowią one duży procent pogłowia kur w Polsce.

Kogut może ważyć niespełna 3 kg, kura natomiast jest niewiele mniejsza a jej waga dochodzi czasami nawet do 2,5 kg. Nieśność zielononóżek kuropatwianych można określić jako średnią, ponieważ wynosi około 140- 200 jaj na rok. Jest to dość dużo, jednak są odmiany kur, których nieśność to prawie 300 jaj rocznie. Kury są ubarwione skromnie. Ich piórka mają leciutki połysk i barwę jasnobrązową. Natomiast koguty szczycą się urozmaiconym upierzeniem- kolorowym i połyskliwym. Dla potrzeb przydomowej niewielkiej hodowli najlepiej zdecydować się na zakup kilku kur i koguta, a kiedy podrosną pomyśleć o zbieraniu jaj i wyleganiu kolejnych kur od stada.

Kura zielononóżka osiąga dojrzałość płciową po około 6 miesiącach. Po tym okresie można zacząć zbiórkę i przechowywanie jaj do wylęgu. Raczej nie praktykuje się chowu wielko- stadowego tych kur. Potrzebują one więcej miejsca do spacerów i idealnie sprawdzają się w hodowlach ekologicznych. Z cała pewnością tę rasę kur można polecić do chowu na własny użytek do pozyskiwania jaj jak też mięsa, szczególnie młodych osobników. Dodatkowo jaj zielononóżek zawierają mniejsza ilość cholesterolu niż jaja od innych kur, co czyni je zdrowszymi.